Kundvagnen är tom
Boktips från Chefstips.se""

Läs mer!

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hjälp - har du fastnat i Peters princip?

Peters princip lanserades av Dr. Laurence J. Peter. Principen innebär att alla framgångsrika medarbetare i en hierarkisk struktur kommer att befordras till sin högsta kompetensnivå eftersom de har visat sig vara bra på det de gör. Efter detta kommer de att befordras till sin inkompetensnivå. Teorin lanserades på ett humoristiskt sätt i boken ”The Peter principle” från 1969. Enligt principen blir följden att:

1. Om tiden och antalet karriärstrappsteg i ett företag är tillräckligt många kommer varje anställd att stanna på en högre nivå än hans/hennes kompetens medger.

2. Med andra ord kommer alla befattningar innehas av någon som inte är kompetent för jobbet.
Och det kan hända dig. Det händer nämligen varje dag. Plötsligt får du erbjudandet som du inte ens drömt om att få redan nu. Du har kämpat på jobbet, lyckats med projekten, dragit in kunderna och nu vill företaget belöna dig med en befordran. De vill att du ska bli den nya chefen för X. Du kommer att tjäna mer, få ett större kontor och mer ansvar. Det ser fantastiskt ut i teorin. Men det kan vara värt att granska erbjudandet lite närmare.

Varning
I många organisationer blir befordringar inte den belöning de är menade att vara. Det är till exempel vanligt att supersäljaren blir säljchef så småningom, och kanske helt utan förmåga att peppa andra än sig själv. Det är som att be om problem att tacka ja till en roll bara för att den är högre i hierarkin. Och ändå händer det hela tiden. Konsekvenserna är antagligen att stora delar av den yrkesverksamma befolkningen egentligen inte borde ha de jobb de har för att de var dumma nog att tacka ja till jobben fast de inte var kompetenta att klara dem.

Hur du ska tänka i sex enkla punkter när du får en spark uppåt
1. Kommer din chef att vara stöttande eller bara stött när du går vidare?
2. Vilka är dina styrkor och hur kan du använda dem i den nya positionen?
3. Vilka kunskaper kommer du att behöva för att lyckas i den nya rollen och hur får du de kunskaperna?
4. Kommer personen som har jobbet nu att utbilda dig eller blir det en fråga om att simma eller sjunka för dig?
5. Om du lyckas i den nya rollen, kommer det att ge dig fördelar framöver eller bara bli en rad i ditt CV?
6. Och kanske viktigast av allt, om du misslyckas eller inte möter förväntningarna, hur kan det påverka din karriär?

Lästips
Handbok för karriärister


Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt - och självklart hur du leder personalen direkt mot målen.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs vad du får för tips...

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

  Chefstips.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@chefstips.se | Sitemap