Kundvagnen är tom
Boktips från Chefstips.se""

Läs mer!

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Är du på rätt plats - passar du som chef?


Smarta tips för chefer – en gång i månaden direkt i e-posten
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Är du på rätt plats? – Tio frågor att ställa till dig själv om varför du är chef

När du väl har blivit chef är det lätt att börja se motgångar som ett tecken på att du är en mindre lyckad person. Du får svårare att upptäcka att du inte har det bra på jobbet och kanske låter bli att kliva av innan hälsan sätter stopp. Här får du hjälp att ställa några grundläggande frågorna om varför du gör det du gör. Svara ärligt och var inte rädd för att dra rätt slutsatser.

1. Hur blev du chef?
Blev du chef för att du ville bli chef eller för att du helt plötsligt upptäckte att du redan var det? Att vara chef och ledare är en stor och påfrestande arbetsuppgift. Allra helst om den inte är sökt och självvald. Du kanske var den där duktiga specialisten som smickrad inte kunde säga nej, men nu helst skulle vilja återvända till den gamla ”lugna” tillvaron. Det är nog bäst att du reder ut det där, så fort som möjligt.

2. Tycker du verkligen om att vara chef?
När jag frågar ledare om de tycker om sitt arbete svarar de nästan alltid att det är tufft, men ger en stor tillfredsställelse när det går bra. Så måste det nog vara, men det är också en fråga om hur ofta det går bra. Om det ”går bra” en gång om året är det nog dags att fundera lite. Någon glädje bör du nog känna varje dag, med undantag för vissa tuffare perioder.

3. Sover du gott om natten?
Ligger du ofta och tänker på dina medarbetare innan du ska sova? Går det inta att stoppa tankarna, trots att du redan fattat beslut du står för? Vad du än gör: ignorera aldrig dina sömnproblem. Att gå en längre tid utan att sova gott är en nedbrytningsprocess du lätt tappar kontrollen över. Sömnen är fundamental och du vet aldrig vart det slutar. Gör något snabbt.

4. Tycker du om din personal?
Du måste inte älska dina medarbetare, men det underlättar enormt om du klarar att se något positivt i var och en av dem. Om du upptäcker att du hela tiden tänker på deras negativa sidor och till slut börjar betona människans egoism i allmänhet är det dags att bromsa. Att vara realistisk som ledare är grundläggande och när alla runt omkring ”är” egoister är den förmågan satt ur spel.

5. Kommer du ofta i kläm?
Som mellanchef är det mer regel än undantag att du hamnar i korselden mellan dina chefer och dina medarbetare. Hur klarar du det? Blir du pressad och stressad eller ser du det som en normal ingrediens i din arbetsvardag? Det är normalt att reagera på motstridiga förväntningar, men om du dagligen besväras av dubbeltrycket är det kanske mer än vad du klarar.

6. Pratar du jobb privat?
Har du upplevt att du helt enkelt inte kan sluta prata om ditt jobb? Inte för att du tycker det är så väldigt roligt, utan för att du inte kan få stopp på tankarna. Du kanske till och med har tar över middagar med vänner eller blir tyst med dem du vet att det inte är någon idé att prata med. Tänk på att arbetet är en del av livet, inte tvärt om. Tar arbetet över blir det obalans. Gå till botten med varför och gör något åt saken.

7. Är du beroende av lönen?
Fick du bättre lön när du blev chef? Har den lönen blivit oumbärlig nu? Pengar är en drivkraft som ibland fortsätter att driva oss av egen kraft, när vi själva har glömt varför. Du kanske valde jobbet för att du ville ha en utmaning. Nu kanske utmaningen inte längre lockar, men lönen har blivit ett måste. Glöm inte att det ibland kan vara värt pengarna att välja bort en högre lön.

8. Vad säger dina vänner och släktingar?
Vad säger dem som lever nära runtomkring dig? Det är där du finner de enklaste svaren om hur det går för dig som chef. Dina släktingar kanske inte vet i detalj vad som händer på ditt jobb, men de ser om du skiner av glädje eller om du är dyster som ett regnmoln. De vet hur du såg ut innan och ser hur du ser ut nu. Lyssna på dem.

9. Vad säger du?
Om du träffar en nybliven chef, vad säger du då? Vilka goda råd ger du själv till andra? Det du säger återspeglar det du själv upplever som viktigast. Tänk efter lite extra på varför du lyfter fram just de sidorna av ledarskapet du gör. Är det där du själv upplever problem? Eller är det där du vet hur man gör och därför skulle behöva fokusera på andra aspekter för egen del? Lyssna på dig själv.

10. Vad gör du om 10 år?
Kan du se dig själv i rollen som chef om tio år? Hur ser tillvaron ut då? En avslöjande fråga. Det du ser när du öppnar ögonen för framtiden i ditt inre innehåller ledtrådarna till en bättre tillvaro idag. Du kanske ser en bättre chefstillvaro. Vänta inte på att den inträffar. Sök den direkt. Eller så kanske du inte ser någonting. Du kanske inte längre är chef i framtiden. Vänta inte med de beslut du förr eller senare måste ta.

Sveriges populäraste handbok för chefer

Chefens bästa vän - ledarskap utan flum

Denna kompakta 300 sidor långa chefspraktika är proppfull av vardagstips för chefer. Författaren tar upp praktiska frågor som rekrytering, personalekonomi, lönepolicy mm. Huvuddelen av boken ägnas dock åt ledarskapets kärnuppgifter: Motivation, effektivitet, coachning, samarbetsklimat mm.
Liv & Ledarskap

Här finns råd om allt från rekrytering, hur man motiverar och ger feedback, till hur man skapar meningsfulla möten och säger upp medarbetare.
Tidningen Chef

Här får chefer lära sig att konkret bemästra vanliga problem som de råkar ut för i sin vardag. Det är bara att slå upp problemet och få tankeväckande råd.
Civilekonomen

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Chefstipset här:

Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt - och självklart hur du leder personalen direkt mot målen.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs vad du får för tips...

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt - och självklart hur du leder personalen direkt mot målen.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs vad du får för tips...

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

  Chefstips.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@chefstips.se | Sitemap