Kundvagnen är tom
Boktips från Chefstips.se



""

Läs mer!

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så får du löneförhöjning - alla tips du behöver

Okej, du jobbar som en galning och tjänar alldeles för lite, det säger inte bara du - alla håller med. Men hur är det med chefen - hur ska du få honom/henne att fatta att du är oumbärlig för firman?

För det första - Glöm inte att ditt företag vill att du ska få löneförhöjning.
Ja, så är det. Jag hör konstant anställda säga att ”chefen inte vill ge mig löneförhöjning”. Hon har rätt i det. Chefen vill inte ge folk löneförhöjningar, chefen vill att folk ska förtjäna löneförhöjningar. Det värsta en anställd kan göra mot sig själv är att be företaget att ge honom en löneförhöjning. Det är ju socialhjälp. Företag kan inte ge löneförhöjningar. De är inte gåvor utan belöningar som måste förtjänas. Ett fotbollslag som vinner SM får ju inte pokalen. De har spelat sig till den. Företag vill ge anställda löneförhöjningar som belöningar, inte som gåvor till folk som bara anser att de behöver det. En medelmåttig anställd som sträcker ut handen och säger ”jag vill ha löneförhöjning för att jag har varit här ett år till” är som en tagg i sidan på varje arbetsgivare. En smart person säger snarare ”Vad kan jag göra för att få en löneförhöjning?”

Om du bara gör det du får betalt för och gör det likadant som en genomsnittsanställd så är antagligen din lönenivå där den ska vara.


Här är din guide till att få löneförhöjning:

1. Kratta för löneförhöjningen långt innan

Om du ska prata lön om ett halvår är det hög tid att redan nu tänka på hur du ska motivera en löneförhöjning. Vad kan du göra nu som märks på resultatet och som du kan visa när du väl kommer för att prata pengar?
• Dokumentera vad du har gjort, din chef kommer inte att komma ihåg det
• Gör en lista över alla extra uppgifter du gör som ligger utanför din jobbeskrivning och ranka dem efter vad du tror att din chef tycker är viktigast.
• Kvantifiera din tid. Det låter tråkigt men om ditt jobb kan översättas till kalla, hårda, positiva siffror så kommer du att kunna behålla jobbet långt efter att alla andra har fått sparken. Förvänta dig inte att din chef kommer att göra det åt dig. Det är ditt ansvar att visa din chef hur mycket ditt jobb bidrar till vinsten för företaget i kronor.
• Undersök marknaden När du träffar din arbetsgivare måste du veta exakt vad som förväntas av en person med ditt jobb, vad de brukar tjäna och hur marknaden ser ut för din yrkesgrupp. Alla de här sakerna kan du sedan använda som argument i din förhandling.
• Ta reda på den ”ekonomiska hälsan” hos din arbetsgivare. Om din arbetsgivare har pengaproblem är det såklart inte rätt läge att be om löneförhöjning. Ta reda på fakta genom att titta på bokslut och andra uppgifter som visar sanningen om läget. Varför ska du få löneförhöjning? Har du frågat dig själv varför du förtjänar högre lön? Svaret kan aldrig vara att du behöver eller vill ha mer pengar. Tänk på det här som ren försäljning av din tid. Gör en lista över de saker du åstadkommit för företaget. Börja med det allra senaste och jobba dig bakåt. Gör också en lista över relevanta kunskaper – saker du kan som gör dig framgångsrik i ditt jobb
• Tänk ut en summa. Bestäm exakt vad du vill ha för löneförhöjning och var beredd att komma med fakta som stöder din sak.
• Bestäm innan vad du ska göra om du inte får löneförhöjningen du vill ha. Innan du går in till chefen och ber om löneförhöjning måste du tänka på vad du ska göra om han/hon säger nej eller kanske ger dig en höjning som är mindre än du tänkt. Kommer du att sluta då eller är du beredd att vänta och fråga igen lite längre fram? Ditt svar kan bero på vad chefen säger. Till exempel så kanske han/hon säger nej på grund av att du presterat dåligt. Om det är så måste du fråga dig om kritiken är befogad. Om den inte är det så kanske det är dags att söka dig någon annanstans där de har vett att uppskatta dig? Om kritiken är befogad är det dags att fundera på vad du ska göra åt det. Om det finns andra skäl måste du prata med chefen för att få reda på när den han/hon förväntar sig att situationen förändras så att du vet när du kan ta upp frågan igen.

Så där – nu kan du boka ett möte
Det är viktigt att du inte pratar lön i hissen eller via e-post. Du måste visa att det här är viktigt för dig och därför är det bokade mötet nödvändigt. Om din bransch har typiska lågsäsonger är det såklart vettigt att inte prata lön när det säljer som minst.

Finslipa argumenten
Öva in det du ska säga med någon som får spela din chef när han/hon visar sin allra sämsta sida och kommer med motargument hela tiden. Glöm inte att det här är som vilken viktig presentation som helst. Du skulle aldrig göra en dragning för en kund oförberedd.


Mötet

Visa vad du har åstadkommit
Du ska träffa din chef för att diskutera din lön, inte göra powerpointpresentationer om löneutvecklingen i din bransch eller i I-länderna de senaste trettio åren.
• Visa entusiasm över ditt jobb - eller det jobb du söker. Arbetsgivare älskar motiverade medarbetare eftersom de producerar mera och dessutom är det roligare för en arbetsgivare att premiera en positiv person än en gnällspik.
• Håll det enkelt. Lägg fram dina argument tydligt och klart. Och glöm inte att löneförhöjningar är mindre baserade på dina 10 lojala år i firman och mer på dina prestationer och hur marknaden ser ut för vad du kan.
• Var inte rädd för att visa siffror.
• Bygg din argumentation genom att ha med dig en lista över vad du åstadkommit som är över förväntan. Om du till exempel sålt för mer än budgeten, se till att visa det. Om du har fått fler och/eller mer kvalificerade uppgifter, ta upp dem som argument. Om du är chef - visa detaljer kring de initiativ du tagit och problemen som de har löst. Visa hur det du gjort höjt lusten hos din grupp och vad det betyder för företaget och lönsamheten.
• Visa vad du kan. Arbetsgivare betalar dig för din kunskap och det inkluderar tidigare erfarenheter, praktiska och konkreta exempel på varför du är värd din vikt i guld. Visa musklerna.
• Börja inte prata om pengar. Du vill att din arbetsgivare ska komma med det första budet och helst ska det komma när ni redan är överens om allt annat. När ni pratat om allt annat är arbetsgivaren redan intresserad av dig och det blir lättare att få en högre lön.

Om chefen nobbar
Om din chef säger att han/hon inte kan ge dig en löneförhöjning just nu, fråga vad du behöver göra för att bli den som får den första löneförhöjningen på företaget. Kom ihåg att det finns en skillnad mellan en anställd som gör vad som förväntas av honom/henne och en som gör mycket mer än vad som kan förväntas. Löneförhöjningar kommer främst till den sista kategorien.

Hota funkar inte alltid som du vill
Om du använder ett erbjudande från en annan arbetsgivare som slagträ i förhandlingen, var beredd att misslyckas. Du visar din arbetsgivare att du ser dig om efter andra jobb och då börjar varningsklockorna ringa. Framtida utbildningar, roliga jobb och annat du fått kan plötsligt försvinna. Arbetsgivare trivs inte i gisslansituationer – och han/hon kommer att komma ihåg ditt misstag. Då är det bättre att börja söka nya jobb i det tysta om du anser att det är värt att byta arbetsgivare om du får högre lön på köpet. Om du hotar att sluta så vet chefen att du är på väg och kommer att behandla dig annorlunda.


Några misstag att undvika

• Undvik att prata lön när chefen är stressad eller mitt i andra viktiga saker
• Bete dig inte som att du "har rätt" till en löneförhöjning när du inte har något konkret skäl till den
• Berätta inte varför du behöver mer pengar. Alla har utgifter och saker de vill köpa. Det är inte relevant vad du vill köpa för löneförhöjningen. Det enda som är relevant är ditt värde för företaget. 6. Blanda inte in ditt privatliv i förhandlingen
• Det är vanligare än man tror att anställda säger att de ”behöver ha mer betalt” som enda argument för en rejäl löneökning. Löner baseras på företagets budget och vilken förmåga du har att få jobbet gjort, inte att du vill ha en ny bil eller reparera taket på huset.
• Bli inte känslomässig. Lämna din ilska över att blivit förbigången igen utanför chefens dörr. Gråt och tandagnisslan är inte ett verktyg vid löneförhandlingar.
• Säg inte att du borde ha samma lön som Roffe. Många företag håller lönerna hemliga och att säga att du borde ha samma lön som Roffe utsätter Roffe själv för obehag. Det kan också vara irrelevant. Din jobbarkompis kanske har en annan utbildning eller erfarenhet än du.
• Prata inte om din nuvarande lön som ett problem. Presentera istället dig själv som en lösning. Var inte rädd för att ge specifika exempel på vilka utmaningar du hittat lösningar på. Ju fler exempel desto bättre


Speciella trick att använda

• Om du är värdefull för ditt företag är det osannolikt att din chef säger blankt nej, men om han/hon ändå gör det så är spelet inte slut för det. Ditt nästa drag är helt enkelt fråga: Vad är det jag behöver göra för att få den löneförhöjning jag vill ha? Om chefen fortfarande inte är med på noterna så är det viktig information om att det kanske är dags för dig att gå vidare någon annanstans.
• Undvik att säga till chefen att du hoppas att han/hon ska säga ja.
• Istället bjuder du in chefen att säga nej. Säg att det är okej för dig med ett nej och att du vill att han/hon ska veta det. Det gör att chefen kan slappna av samtidigt som det rensar luften.
• Försök inte imponera på chefen. Låt honom/henne istället få känna sig avslappnad med dig så att inga försvarsmekanismer kommer fram eller ligger i luften hela mötet.
• Ställ inga ja-och nejfrågor. Se till så att din arbetsgivare får berätta hur läget är genom att du alltid ställer frågor som börjar med vem, vad, när, var, hur och varför
• Sluta tänka på pengar. Ditt syfte här är att tillfredsställa din arbetsgivares behov och mål. Alla beslut du tar i förhandlingen ska vara fokuserade på att hjälpa din arbetsgivare att se att det är förnuftigt för företaget att höja din lön.
• Glöm inte att det lättaste sättet att få garanterad löneförhöjning är om ditt jobb på ett tydligt sätt får pengar att komma in eller om ditt jobb handlar om att hjälpa den som får pengarna att komma in.
• Fredag eftermiddag är en perfekt dag att be om löneförhöjning eftersom din chef då kan ägna helgen åt att oroa sig över att du kanske slutar annars. Det ger också chefen en chans att verkligen fundera igenom allt du berättat och hur din chef ska kunna motivera för sin chef att du ska ha mer betalt
• Använd fraser som ”Jag vill att du ska tänka på det” och ”När det passar in”
• Om du får dåliga nyheters, se till att du har en plan redo. En reaktion. Du vill inte säga något du kommer att ångra.

Till sist:
Se till att vara förberedd för lönediskussionerna nästa gång. Se till att ha alla fakta på bordet. Slipa på argumenten och öva in dem med en god vän som spelar sur arbetsgivare - då har du dina bästa chanser att avancera i lön. Varför inte gå på några anställningsintervjuer först för att se vilket värde andra än din arbetsgivare ger din tid.

Och...
...om du kan bevisa ditt värde för din arbetsgivare och han/hon inte ser det eller vill betala för det – gör en plan för att ta dig vidare. Det är ingen mening med att jobba för en stoppkloss.


Lästips som fler än 25 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship






Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:




Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.









Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt - och självklart hur du leder personalen direkt mot målen.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs vad du får för tips...

Fyll i din e-postadress i rutan:




Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

  Chefstips.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@chefstips.se | Sitemap