Kundvagnen är tom
Boktips från Chefstips.se



"Från motvind till medvind - Hur du studsar tillbaka när livet har slagit dig i huvudet med en tegelsten"

Läs mer!

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur gör man ett arbetsbetyg?


Smarta tips för chefer – en gång i månaden direkt i e-posten
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

När en av dina medarbetare slutar, oavsett varför, ska du på dennes begäran skriva ett arbetsbetyg. Arbetsbetyget är till för att han ska kunna bevisa för framtida arbetsgivare att han faktiskt arbetat på ditt företag.

Följande uppgifter ska finnas med:
• Personuppgifter.
• Tidsperioden under vilken medarbetaren arbetat på ditt företag.
• Beskrivning av arbetsuppgifterna medarbetaren utfört.
• Ditt omdöme om medarbetarens yrkesskicklighet och uppförande.
• Orsak till att anställningen upphört.
• Din titel, underskrift och datum.

Om din medarbetare ber dig, ska du utelämna punkt tre och fyra från betyget.

Formulera dig neutralt och beskrivande. Lägg tyngdpunkten på att förklara vad medarbetaren gjort under sin tid på ditt företag. Beskriv arbetsuppgifter och ansvar i första hand. Lägg sedan till en formulering om vad du personligen tycker att medarbetaren tillfört under sin tid på ditt företag. Negativa formuleringar får endast förekomma om det finns saklig grund

Det finns skäl att undvika att använda negativa omdömen, även om medarbetaren gjort sig förtjänt av dessa. För det första blir ditt företag förknippat med problem, för det andra sätter du dig till domare över en annan människas framtid. Det torde räcka bra med att helt undvika positiva omdömen och lyckönskningar.

Överdriv inte din beskrivning, även om du är positiv. Om du överdriver riskerar intyget att tappa sin trovärdighet. Vill du visa din uppskattning gentemot medarbetaren skriver du att du ”gärna hade sett att medarbetaren fortsatt att arbeta hos dig, men att du nu önskar denne all lycka i sin fortsatta karriär”. Skriv sedan att du gärna ställer upp som referensperson och besvarar eventuella frågor som kan hjälpa din tidigare medarbetare i framtiden.

Sveriges populäraste handbok för chefer

Chefens bästa vän - ledarskap utan flum

Denna kompakta 300 sidor långa chefspraktika är proppfull av vardagstips för chefer. Författaren tar upp praktiska frågor som rekrytering, personalekonomi, lönepolicy mm. Huvuddelen av boken ägnas dock åt ledarskapets kärnuppgifter: Motivation, effektivitet, coachning, samarbetsklimat mm.
Liv & Ledarskap

Här finns råd om allt från rekrytering, hur man motiverar och ger feedback, till hur man skapar meningsfulla möten och säger upp medarbetare.
Tidningen Chef

Här får chefer lära sig att konkret bemästra vanliga problem som de råkar ut för i sin vardag. Det är bara att slå upp problemet och få tankeväckande råd.
Civilekonomen

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship






Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?



Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Chefstipset här:

Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt - och självklart hur du leder personalen direkt mot målen.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs vad du får för tips...

Fyll i din e-postadress i rutan:




Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.







Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt - och självklart hur du leder personalen direkt mot målen.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs vad du får för tips...

Fyll i din e-postadress i rutan:




Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

  Chefstips.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@chefstips.se | Sitemap